SIKO Team

13 за щастие: интервю с Кольо Дойнов

Кольо Дойнов е роден на 13 май 1973 г. в София. Явно числото 13 е заложено в неговия жизнен път и винаги е носител на нещо хубаво. 13-тата година е най-успешната в историята на SIKO Trans, компания като започва като превозвач, а днес се е концентрирала в спедиторската дейност. „През последните години тя бележи ръст от 35% в обемите на превозените товари, но 13-тата година от старта даде на екипа ни самочувствието на успешно развиващи се професионалисти.”, сподели мениджърът.

Г-н Дойнов, през какви етапи премина екипът на SIKO Trans, за да достигне до усещането за професионализъм и сигурност ?

Разрастването на фирмата дойде по естествен път. Преживяхме много удари на съдбата, не само икономическата криза, но и други затруднения от всякакво естество – като започнеш от регулация и нормативни неуредици, преминеш през трудово-правни казуси и стигнеш до спорове с клиенти и доставчици. Но когато човек следва разума и интуицията си, успява да премине през различни етапи, докато стигне до зрелостта. За да изградиш успешен бизнес, трябва да си много старателен и активен, но и задължително се изисква доза смиреност в поведението, както и много гъвкавост и обективност в действията. Голямото удовлетворение за мен е, че излязохме от нивото на хаос и създадохме добре структурирана и работеща фирмена система. Да, по-големи обороти винаги сме правили. Да, екипът ни винаги се е разраствал, но през последните две години го правихме планирано, организирано и добре контролирано. Подобрихме процедурите, структурата, анализирахме риска, внедрихме защитни механизми и множество иновативни подходи. Удовлетвореността е не само за мен, а и за целия екип.

Финансовата криза отшумя, но пък дойде бежанската вълна. Какво се случва днес във вашия бранш?

Като цяло в нашия бранш в момента има вълнуващо раздвижване. Европа много отдавна излезе от кризата, за разлика от България – там хората са активни, бизнесът работи. В нашия бранш има една интересна зависимост – когато веднъж направиш Х на брой успешни превози, биваш номиниран за множество следващи проекти. Нашите доволни клиенти без колебание се обръщат към нас и все по-често получаваме поръчки, без формално да се провеждат търгове и конкурси, а чрез директно договаряне.

Кое е това критично число Х? Колко броя превози трябва да извърши един спедитор, за да мине в графата надежден?

Иска ми се да кажа 5 – 10, но за редица клиенти сме извършили стотици превози и те запазват конкурсния модел за всеки транспорт. Някои от тях прилагат немското отношение на леко недоверие към всеки изпълнител във веригата на доставки. Моделът им не търпи гъвкавост и разчупване. Докато други, които са по-гъвкави и разчупени, се доверяват на спедитора и печелят време по този начин. Естествено, доверието не е подарено завинаги. Има моменти, в които то се проверява, подлага се на изпитания и трябва да се доказва. Когато в такива моменти получим добра оценка, изпитваме истинска удовлетвореност.

Спечелихте ли  във върховата си 13-а година нови клиенти?

За наша радост съумяхме да подобрим и повишим нивото на заетост и доверие с досегашните ни клиенти. Новите, които спечелихме, не са малко, но продължаваме да работим за още такива. Иновативният ни акцент е ценен и полезен за всички наши клиенти. Това ни дава увереност в нашите бъдещи бизнес-проекти.

А какво се случи с проекта за изграждане на складова база?

През 2015 г. купихме терен край летище София, върху който ще изградим модерна логистична база. Винаги съм си мислел, че да строиш е лесно – купуваш земя, плащаш на архитект и след това на строител, а после работиш здраво, за да върнеш по-бързо парите на банката. За съжаление, се оказа, че условностите и зависимостите при изпълнението на един проект са толкова много, че ми отне повече от половин година, докато навляза в тънкостите на процесите в строителството. Така че, първа копка ще направим в средата на тази година, надявам се.

Какво вдъхнови този проект? Клиентите ли поискаха да извършвате и складиране?

Да, имахме много запитвания в последните години, които възприехме като сигнал за  това, че е настъпил момент за поредната крачка в посока надграждане на услугите, които предлагаме.  На този етап не предлагаме и логистична дейност, тъй като нямаме голям склад. Амбицията ни да наемем такъв се оказа трудна, защото не се предлагат подходящи площи. Ако някъде се намери склад, той или не е удобен, или е на много висока, нерентабилна цена. Затова решихме, че най-добрият вариант е да си построим собствена база.

За всеки спедитор е важно да има товари не само от точка А до точка Б, но и обратно – от точка Б до точка А.  Как  Вие, пускайки нова линия, имате гаранцията, че ще е с пълни камиони и в обратна посока?

Там, откъдето няма товари, едно време слагахме червени знаци по картата и в края на всеки ден знаехме, къде има товари и къде няма. И премествахме червените знаменца, за да знаем, че там камион не бива да стъпва. Но общото правило е – където каже клиентът, там отиваме. Добрият професионалист винаги се справя с трудните задачи – няма „не мога“, няма „не става“, няма „не знам“.

Намалиха ли се на картата червените зони?

По-скоро се увеличиха уменията ни да намираме товари в тези зони. Чрез практиката натрупахме познания, които от много години се опитваме да вкараме в някакъв табличен ред, което се оказа нелека задача. Полезно е да имаш хора, които могат да се справят с всяка задача по всяко време. Това предимство ни дава самочувствие и увереност. По този начин отговаряме на високите изисквания и критерии на клиентите ни.

Семинарът, който списание Логистика организира с лектор Огнян Василев, промени ли с нещо мисленето Ви на мениджър?

Огнян Василев ме ентусиазира много, защото даде ясна дефиниция на много въпроси, които са ме човъркали под лъжичката години наред. Съзнавал съм ги, разбирал съм ги, но не съм стигал до тези ясни определения и разбирания, които той даде. С негова помощ се почувствах много по-уверен и си изясних някои тези, които са малко спорни. Хубаво е човек да намери потвърждение на изводите и решенията си в лицето на учителя. Това, което взех аз от този семинар за себе си, е едно потвърждение, че начинът, по който разсъждавам, е правилен.

В новогодишната ни анкета Вие загатнахте, че скъсвате с интуитивния модел на управление. Какво ново въвеждате като управленски механизми?

Всъщност скъсването го направихме формално още преди няколко години, но неформално ни трябваше много време, докато изградим нови връзки в структурата. Освен промените, които започнахме преди няколко години, тази година направихме още едно, радикално преструктуриране. Въведохме нов мениджърски етаж за тийм лидери, така ги наричаме. Смятам, че в състава на фирмата има и ще има нови хора, които притежават качествата да управляват персонал. А това е най-ценното нещо, защото 2 + 2 обикновено в човешките ресурси прави повече от 4. Успехът на големия екип винаги е по-ценен, отколкото единичният резултат на даден служител. Може да имаш страхотни хора, но ако няма кой да ги управлява правилно, нищо не се получава. Не сме направили някакво голямо откритие, като сме внедрили този модел, по-скоро даваме възможност на компанията да се разрасне чрез способностите на хора с умения да управляват. Използвайки тези си умения, самите те се развиват.

Как ги открихте тези хора?

Като в казармата – когото слушат най-много, него правим ефрейтор. Смятам, че най-добрата практика е неформалните лидери да бъдат подкрепяни и да поемат управленски функции, ако имат качествата за това. В момента очаквам кандидатури от екипа за тийм лидери. В SIKO Trans има четирима мениджъри, които управляват предприятието. Етажът под тях от тийм лидерите е въпрос на време да се структурира и той няма да бъде константа. Амбицията на SIKO Trans е да дава поле за изява на нови кадри и добри специалисти – взимам хора без никакъв опит, както и хора с голям стаж. Всеки, който иска да работи и да се развива, получава такава възможност. Ако иска да бъде мениджър -добре. Ако иска да бъде спедитор – пак добре. Може да работи в по-малък или в по-голям екип – имаме различни позиции, което е само по себе си интересен процес. От Нова година имаме и HR мениджър, защото видяхме, че трябва специалист, който да наблюдава хората и да развива силните им страни. Подборът, може би, не е нещо кой знае колко сложно, дори и да сбъркаме там, поправката не е сложна. По-скоро възлагаме функции на определен човек да поеме развитието на хората, защото е много важно навреме да се установи, къде е силата на един човек и в каква посока да бъде насочен. Не може този, който обича да плува, да бъде накаран да копае – няма да му се получи. Най-лесно е да се похарчат едни пари за обучение, по-важно е, когато се харчи да се изисква ефект – тогава много бързо ще се изплати инвестицията и човекът ще бъде полезен както за себе си, така и за предприятието. Общо взето следваме някаква естествена логика и последователност на нещата. Ако един човек може А и Б, ще го караме да прави А и Б, но ще му възложим и В. Ако В му е трудно, но трябва да го може, ще го обучим да го прави.

Като казвате „ще го обучим“, какъв е форматът на обучението?

Комбиниран. Като начало всеки назначен в SIKO Trans си има ментор, който се грижи за него на пряко ниво. През едно ниво нагоре е HR специалистът, който решава, кой от какво обучение се нуждае.

Използвате ли курсовете на НСБС?

Много активно. Без да преувеличавам, ще кажа, че ноу-хауто, което може да се вземе от курсовете на НСБС, е страхотно, защото е от работещия бизнес. Говорим за хора с доказани резултати и – това са мениджъри с едни от най-добрите постижения в страната. Точно от тези хора имаме възможността да вземем знания и то на много добра цена. Не визирам парите, а времето и начина, по който се преподава. Тези хора са обучавали техни служители, разработили са методологии, намерили са начин за една седмица да ти кажат най-важното и най-необходимото по такъв начин, че работейки с тези записки през следващите месеци и години да можеш много бързо да си помагаш в различни ситуации. И в крайна сметка да разбереш това, което ти е важно и необходимо, за да си свършиш работата. Управителният съвет на НСБС направи нещо съществено за бранша – настоя за създаването на професия „спедитор“ и след като тя е включена в класификатора на професиите, контактите с университетите вече са по-лесни и може да им се въздейства какви знания трябва да получат бъдещите спедитори.

Вие сте и мажоритарен собственик, и управител на SIKO Trans, а според Огнян Василев това не е много правилно.

Моята функция винаги е била по-различна от тази, която се влага в длъжността управител. Преди 13 години бях оперативен работник, но се водех управител. По-късно наистина управлявах фирмата, а сега съм председател на Съвета на директорите, но пак участвам в оперативната работа, когато има тежки ситуации и оперативният мениджмънт на компанията е затруднен да вземе решение или пък има колебания.

Кои професионални грешки Ви промениха най-много?

Имаше, разбира се, грешки в професионалното ми израстване. Най-важното е, че никога не съм гледал на тях като на заплаха, срещу която трябва да направя нещо, за да отмине и да ме засегне най-малко. Най-напред се питам – какво да направя, за да не се повтаря грешката? И всъщност, това с което се гордея, е, че повтаряемостта на грешките при нас е близка до нулата. И аз, и екипът ми, се стараем да полагаме много усилия за извеждане на поуки и създаване на защитни механизми. От няколко години насам, съвсем съзнателно и внимателно изработихме помощна система от процедури, достъпна за всеки служител на компанията. Тя позволява по един разбираем начин колегите да се информират за възможни решения в затруднена ситуация. Ако не могат да се ориентират, следва да се обърнат към прекия си началник. Идеята е да помогнем на хората сами да се ориентират и да вземат решения самостоятелно. Имаме амбициите да направим така, че всеки да се справя със своите проблеми и да предлага решения. Нали имаше някакво НR-ско правило: „При шефа не се ходи без поне две готови решения за проблема.“. Как така човек ще отиде при ръководителя си и ще каже: имам проблем, и ще млъкне?

А Вие от кого се учите?

От всичко и от всички. От историята и от съвремието. Чета и историята от миналия век, от по-миналия век, дори и от хилядолетия назад. Кой е най-успешният модел на управление? Армейският, англо-саксонският. Хилядолетия наред империи са се структурирали по този начин и в момента най-наложената формална структура в бизнеса е пак от йерархичен, армейски модел. Но армейският модел не е само желязна дисциплина, той е много неща: ясни и точни правила, йерархичност, лоялност към фирмата и готовност да защитаваш нейните интереси, приоритет не само на индивидуалното, но и на колективното начало.

Правилно е един мениджър да има по-обхватен поглед върху общата картина и да помни, че винаги има място за още една гледна точка.

Рисков играч ли сте в бизнеса?

Всички в бизнеса сме рискови играчи. Който е предпазлив под някаква граница, той няма как да прави успешен бизнес.  Той може да е служител или дори да стане добър мениджър, но никога няма да бъде достатъчно смел, за да направи свое предприятие. Бизнесът сам по себе си е риск и който не иска да рискува, винаги може да работи на заплата, в което няма нищо лошо. Определено не съм хазартна личност. Умея да поемам рискове и съм убеден, че до голяма степен човек трябва да бъде решителен. А решителността над определени граници става чист риск.

Бездействието е най-лошото нещо. Понякога по-добре е да извършим грешно действие, отколкото да бездействаме. Не трябва да се стои на едно място.

Какво правите, когато някой служител Ви излъже?

Има два варианта. Единият – правя се, че ми е интересно да ме излъжат. Имам и случаи, в които нямам интерес да се правя на „шаран” и тогава мога да бъда и лош. Със сигурност лъжата е свързана с качеството „лоялност“, а то е личностно качество. За мен хора, които са нелоялни към нашите доставчици и клиенти, към свои близки, колеги, родители, роднини и т.н, естествено, ще бъдат нелоялни и към мен. Обективността и гъвкавостта за мен са задължителен модел на общуване с хората. Като казвам хора, имам предвид екипа на SIKO Trans, нашите клиенти и партньори, както и цялото ми обкръжение.

Липсата на обективност е разрушителят на всички ценности. А  гъвкавостта е задължителна за хората, които договарят някакви продажби, покупки, назначавания, оптимизации и т.н. Не може да правиш бизнес, без да си гъвкав.

Но за да сте обективен, трябва да имате измерители…

Абсолютно. Измерителите са нещо много интересно, защото не можеш да определиш Х постоянни критерии и да плеснеш доволно с ръце. Винаги другата седмица или другия месец добавяме още един измерител, а установяваме, че друг вече не е актуален. Това е една постоянно изменяща се среда на измерителите, които сме определили за водещи.

Имахте амбиция да изградите отдел за кризисни ситуации?

Поводът за създаването на този отдел не беше просто заради решаването на някакви изолирани проблеми. Амбицията ни е да правим нещата по един по-интелигентен начин. Не може всеки да бъде специалист по всичко. Ако ти си силен в договарянето, аз съм силен в решаването на проблеми, друг пък е силен в администрирането. Във всеки човек има някаква сила и е най-добре да се разпределят и обединят тези сили. Но това е важно не само за отделната фирма. Този  подход е жизнено важен и за спедиторския бранш. Правната грамотност на малкия превозвач няма как да бъде като на юрист, затова аз смятам, че ние в НСБС сме длъжни да концентрираме нашите знания в един екип, който да помага. Поставил съм си една цел, която е като моя мисия – да създадем в НСБС национален кризисен център в услуга на целия бранш. Само един пример – един колега ми се обади миналата седмица: В Белгия са ми спрели камиона, какво да правя? Не съм сигурен, че му бях много полезен с моите съвети, но със сигурност му дадох някои насоки. Само че не аз трябва да го съветвам, а това трябва да прави специален екип от специалисти с опит и знания. Точно това е целта ми – да се намерят експерти, познаващи добре регулацията в нашия бизнес, които могат да бъдат полезни и да помагат в критични ситуации на всички колеги в бранша. В практиката си на превозвач аз съм имал случай с отвлечен камион и шофьор и знам, колко е важно да знаеш, на кого да се обадиш за помощ.

Кои са най-интересните процеси в глобалната спедиторска мрежа в момента? Какви услуги да очакваме от SIKO Trans?

Много ми се иска да Ви разкажа за моите амбициозни нагласи за включването на дроновете и квадрокоптерите в нашето портфолио, но това все още звучи фантастично. Само че фантастика тук няма – само след 5-6 години на всяка офис сграда ще има площадка, на която ще кацат в някакъв режим дронове. Не се усмихвайте недоверчиво – ние сме гъвкави и може да изпреварим конкурентите в предлагането на тази услуга.

Колкото и да е силен един играч, дори да включи и дрони в доставките, все пак е важно да е част от по-голяма мрежа. В какви кооперации сте готов да влезете?

Има два варианта за SIKO Trans, обвързани с развитие извън границите на България. Единият е фирмата да привлече чуждестранна инвестиция от голям световен или европейски лидер на пазара. Това би било прекрасно развитие за SIKO Trans и желано от нас. Другият вариант е SIKO Trans да затвърди позицията си на силен играч, но и в международен план чрез създаване на офиси в други страни. Бих казал, че си мечтая и за двата варианта. Първият е много традиционен и е по-вероятно да се случи. Вторият е по-предизвикателен и интересен и честно казано в мислите си отделям повече време за него. Но на този етап, ако кажа, че предвиждам какво ще се случи в бъдеще, бих Ви излъгал.

За какво друго мечтаете?

Мечтая си за радикално нови технологии, които да внедрим в дейността.

Мечтите са двигател към личното и професионално развитие и в момента съм концентрирал мислите си върху това успешно и резултатно да поддържам гъвкав управленски подход – нещо много необходимо в условията на високи изисквания, а понякога и нелоялна конкуренция на пазара. Опитвам се да използвам предимството на доброто познаване на различни аспекти от работата в дълбочина, но и нестандартна визия.

А в личен план: мечтая да открадна повече време за семейството си.

На какви ценности учите децата си?

Опитвам се да възпитавам децата си по начина, по който възпитавам 13-годишния „тийнеджър“, заради когото в момента провеждаме това интервю. За мен е важно децата ми да се научат да поемат отговорност, да бъдат максимално честни във взаимоотношенията си с околните, лоялни към близките си и да израснат в една спокойна и хармонична среда.

Последвайте ни и във Facebook.

Кариерата при нас ви очаква в LinkedIn.

Ползвайте мобилното приложение на SIKO на SIKO App.

Други Новини