SIKO Team

Дарина и Виктор: Когато знанията се превърнат в професия

Представяме ти Дарина и Виктор, които са част от програмата ни "Образование с бъдеще", която провеждаме съвместно с V СУ "П. Р. Славейков" в Перник и проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“, който училището реализира с Министерство на образованието и науката (МОН).

Дарина и Виктор са на 17, ученици в 11 клас, паралелка "Спедитор логистик", обичат рисуването, музиката, мечатят да са щастливи и знаят, че човек се учи най-добре от грешките си и важното е да не се отказва от желанието си да върви напред.

Дарина и Виктор са при нас всеки понеделник и вторник по 7 часа и така ще е в следващите две години. Заедно решихме да направим едно интервю с тях сега, да им зададем същите въпроси след една година и после в края на програмата "Образование с бъдеще".

А техните отговори ни накараха да се усмихнем и затвърдиха вярата ни, че следващите поколения са по-добри от нас и единственото, което трябва да направим, е да им подадем ръка и да им покажем пътя, а те ще го извървят уверени и надявам се, по-добре от нас.

Как би обяснил на едно 5-годишно дете с какво се занимава единспедитор-логистик?

Д.: Бих му казала: представи си, че правиш играчки и искаш да дадеш много от тях на някой, който е далеч от теб, а няма да се поберат в колата на родителите ти. Тогава се обаждаш на спедитора - той ще ти намери достатъчно голям камион, с който дапревозиш всичките играчки, колкото и далече да е човекът, до когото искаш да стигнат.

В.: Работата на един спедитор е да докара от точка А до точка Б това, което искаме, без то да се счупи.

Според теб, кои санай-важните качества, за да си добър спедитор-логистик?

Д.: Трябва да притежаваш желание и мотивация да получиш много нови полезни знания, да си комуникативен, за да можеш по-лесно да натрупваш знания от колегите си, а и в по-напреднал етап да разговаряш свободно с клиенти и превозвачи. Освен това, трябва да бъдеш и енергичен, за да можеш бързо да се справиш с изникващите всеки ден нови предизвикателства.

В.: Трябва да имаш умението да си екстроверт и да можеш да комуникираш с хората, без да се притесняваш. Много е важно и да си гъвкав. Какво ще рече това? Да можеш в напрегнати ситуации да реагираш по адекватен начин, също така да си мултифункционален и да можеш да вършиш няколко неща наведнъж, защото в повечето случаи работата ти се прекъсва поне по няколко пъти.

Какво най-много тихаресва в тази професия, искаш ли да я работиш?

Д.: Смятам, че е твърде рано, за да бъда категорична дали бих искала да работя тази професия, но засега ми харесва, намирам я за много интересна и увлекателна, но най-важното за мен- мисля, че е професия с бъдеще.

В.: За момента най-много ми харесва, че хората са разговорливи и дружелюбни. Докато съм в офиса, винаги се чуват различни теми на разговор, никога не е пълна тишина. Бих искал да работя тази професия, защото наистина искам да се науча да мога да говоря с хора безпроблемно и да не се притеснявам.

Опиши един твой ден в SIKO?

Д.: Денят ми в SIKO минава неусетно бързо, тъй като всеки път съм насочена към различни колеги, като всеки един от тях работи по свой уникален начин, от всеки научавам нещо ново и ми е изключително интересно да наблюдавам процеса на работа. Усещам как с всеки ден в SIKO надграждам знанията си, като най-хубавото е, че имам възможност да ги приложа практически, което ми помага да ги запомня и затвърдя много по-лесно.

В.: Един ден в SIKO започва със запознаването с нов колега, като обикновено сме с различен човек всяка седмица, за да можем да се опознаем с всички и да разберем кой най-много ни допада като начин на работа.

Кои са най-важните неща,които мислиш, че ще научиш от колегите в SIKO?

Д.: Смятам, че както и сега, така и в бъдеще, ще мога все повече да преценявам кои неща от теорията в училище наистина ще ми бъдат нужни при работа, и кои ще са ми полезни като знание, дори и да не го прилагам на практика. От колегите в SIKO научавам това, което е най-важно при работата и от всеки получавам съвети как да улесня иначе трудните на теория неща.

В.: На първо място най-важното, на което се надявам да ме научат, е да съм добър спедитор. Второто е да мога да говоря с непознати хора и да не се притеснявам и трето - да ме извадят от зоната ми на комфорт. За мен, като ученик, който никога не е ходил на истинска работа, е много интересно да видя как ще се справя в такава обстановка. И това, наистина, ми е повече от полезно... дори и в житейски план, не само в професионален.

Има ли нещо, което бипроменил в SIKO, ако зависеше от теб?

Д.: Не смятам, че нещо в SIKO има нужда от промяна. Обстановката е приятна, колегите са добронамерени, човечни и имат добър подход към нас - тези, които все още се учим.

В.: За момента, не. :-)

Как се виждаш след 10години, когато ще си на цели 27?

Д.: Нямам конкретен план заследващите 10 години, не обичам да мисля толкова напред в бъдещето, но се надявам да постигна успех в образованието, а след това и в работата ми.

В.: След 10 години се надявам вече да имам постоянна работа, собствено жилище и висше образование. Но никога не знаеш какво ще ти се случи, може да ми хареса да съм спедитор и ако се справям добре и спечеля доверието на SIKO, може и да остана.

Какво правиш в свободното си време?

Д.: Обичам да се виждам с приятели, да ходим с тях на нови места, да създаваме спомени и при възможност да пътуваме. Когато нямам възможност да се виждам стях, обичам да рисувам, да слушам музика, да чета.

В.: Изкарвам доста време с приятелите си, излизаме навън с тях - на разходка или на кафе. Ако съм напълно сам, обичам да рисувам или да се занимавам с домашните си любимци.

За какво мечтаеш?

Д.: Мечтата, която най-много искам да сбъдна, е да бъда щастлива. Щастието е последствието от всички хубави неща, които могат да ми се случат, за които даже и не предполагам.

В.: Най-голямата ми мечта е да живея в Япония или да я посетя поне веднъж в живота си. Те имат много различен начин на живот и много по-различна история, и, наистина, мен това много ме влече и се надявам да се сбъдне.

Какво ще правиш, следкато постигнеш тази мечта?

Д.: Мечтите нямат край, следователно все още не знам какви ще бъдат те занапред.

В.: Ако тази мечта се сбъдне, следващата ми мечта, която е непостижима, е да отида в космоса. Астрономията е нещо, което много ме вълнува от малък и това ми е най-голямата детска мечта.

Какво би казал надругите деца, които ще дойдат в SIKO, за да превърнат знанията си в професия?

Д.: Другите деца, които ще дойдат в SIKO, бих посъветвала да покажат, че наистина искат да превърнат знанията си в професия, да не се притесняват от това, че първоначално ще са загубени в множеството информация и че най-важното не са толкова теоретичните знания, а желанието да се научиш как да прилагаш важното от тях на практика, това да успяваш д анаучиш по нещо от всеки и да имаш желание за надграждане на знанията.

В.: Ако наистина това ви влече и искате да го работите, ще се справите без проблем. Вярвайте в себе си и не се подценявайте, защото в повечето случаи знаете отговора, но просто се съмнявате в себе си!

Последвайте ни и във Facebook.

Кариерата при нас ви очаква в LinkedIn.

А ако сте сред така надеждните ни превозвачи, използвайте мобилното приложение SIKO App.

Други Новини